Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΣΩΤΗΡΙΑ ΡΑΛΛΗ, Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ( 1944-2011)

ΣΩΤΗΡΙΑ ΡΑΛΛΗ

Σαν σήμερα στις 29 Νοεμβρίου 2011 έφυγε από την ζωή η ζωγράφος Σωτηρία Ράλλη.

Γεννήθηκε στο Ελαιοχώρι Κυνουρίας το 1944, το οποίο δεν έπαψε να αγαπά μέχρι και το τέλος της ζωής της.
Αυτός είναι και ο λόγος που ένα μεγάλο κομμάτι του έργου της βρίσκεται στην κατοχή της Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, καθώς και σε σπίτια φίλων της .





Όταν ήταν μαθήτρια οι καθηγητές της βλέποντας την αγάπη της στην ζωγραφική και το ιδιαίτερο ταλέντο της , την προέτρεψαν να σπουδάσει.

Έχοντας λοιπόν όπλο το πάθος της για την Τέχνη προχωρά στην Α.Σ.Κ.Τ και συνεχίζει τις σπουδές της στις Σχολές Καλών Τεχνών των Παρισίων, του Λονδίνου και του Σικάγο όπου και τις ολοκληρώνει παίρνοντας την ειδικότητα (Θεραπεία με την Τέχνη).





Η πρώτη παρουσίαση των έργων της γίνεται σε ατομική έκθεση τον Μάιο του 1965.
Ακολουθούν πολλές ατομικές εκθέσεις σε διάφορες χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Νέα Υόρκη και φυσικά η Ελλάδα. Επίσης λαμβάνει μέρος και σε πολλές ομαδικές.
Υπάρχει σταθερή παρουσία έργων της, της πρώιμης κυρίως περιόδου (1970 – 1975), σε γκαλερί στο Μπροντγουέι.

Τιμάται για το έργο της από τον Δήμο Καλαμάτας 1966, τον Δήμο Θεσσαλονίκης το 1968 και το Μόντε Κάρλο το 1972.


Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανακηρύσσει την Σωτηρία Ράλλη ΄΄Master of Arts΄΄ και την τιμά με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα της Έδρας Καλών Τεχνών
.





Ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο φιλοξενούν έργα της Σωτηρίας Ράλλη μεταξύ αυτών : (Συλλογή του Dr.Barry Solzberg-Roslyn Estates, USA, Συλλογή Τσαούσογλου, Συλλογή της χαράκτριας Βάσως Κατράκη κ.α.).




Άνθρωπος αντισυμβατικός, ποτέ της δεν χρησιμοποίησε την τέχνη της για να κερδίσει χρήματα.

Μεγάλωσε και εργάστηκε στον Πειραιά στον Προφήτη Ηλία όπου  και βρισκόταν το πατρικό της σπίτι.

 Ο Πειραιάς υπήρξε πάντα σημείο αναφοράς για την ζωγράφο Σωτηρία Ράλλη και για το λόγο αυτό συμμετείχε σταθερά, τις περισσότερες φορές με δικά της έξοδα, στο σύνολο σχεδόν των ετήσιων εκθέσεων θαλασσογραφίας του Δήμου Πειραιά.


Η Σωτηρία Ράλλη υπήρξε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της UNESCO Πειραιά, αλλά και της Διεθνούς Ένωσης Επιστημόνων Γυναικών.

< Τέσσυ Νικολαίδου-Λευτάκη>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου